srijeda, 19. studenoga 2014.

                                                         Friedensreich Hundertwasser 


Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser je bio austrijski arhitekt,slikar i grafičar.Hundertwasser je rođen u Beču 15. prosinca 1928. godine.Njega i majku Elsu od smrti u ratu spasilo je samo očevo podrijetlo i činjenica da je služio u austrijskoj vojsci.
Kad je imao 5 godina počeo je otkrivati umjetnost i raditi prve crteže.U školi su  primjetili njegov neobični smisao za boje i oblike.1948.godine upisao je  Akademiju likovnih umjetnosti u Beču.Hundertwasser nije samo počeo kao slikar, njegovo slikarstvo je također i početna točka svih ostalih aktivnosti.Sve njegove grafike su bazirane na njegovom slikarstvu, gdje spaja slikarstvo s drugim sredstvima – sitotiskom ili litografijom.Spojio je različite metode tiskanja: offset tisak s bakrorezom, litografijom, sitotiskom i prešom. Upotrijebio je tehnike i boje koje do tada u grafici nisu bile uobičajene: fluorescentne boje, zlatne i srebrne bronce, reflektirajuću prašinu staklenih perli, fosforescirajuće boje, koje zrače u tami i metal. Umro je u Queen Elizabeth II, Pacifik, 19. veljače 2000.
                                                                  Audrey Hepburn 


Audrey Hepburn rođena je  u Bruxellesu u Belgiji, 4. svibnja 1929.godine.Bila je kazališna i filmska glumica.

Hepburn je bila  za skromna, draga i šarmantna osoba, kojoj su uvijek drugi bili na prvom mjestu. To je posebno pokazala kad se već bližio kraj njezinog života svojim radom za UNICEF kao veleposlanica dobre volje.

Godine 1953. je osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu Praznik u Rimu. Još je četiri puta bila nominirana za najbolju glumicu; za Sabrinu (1954.), The Nun's Story (1959.), Doručak kod Tiffanya (1961.) i Sama u tami (1967.)
Audrey Hepburn je jedna od onih ljudi koji su uspjeli osvojiti Emmyja, Grammyja, Oscara i Tonyja (kazališno ostvarenje).

Oscar: najbolja glumica za Praznik u Rimu (1953.)
Tony: najbolja glumica za Ondine (1954.) i posebna nagrada za ostvarenja (1968.)
Grammy: najbolji (govoreni) album za djecu (1993.) za Začarane priče Audrey Hepburn (posthumno)
Emmy: Izvanredno ostvarenje (1993.) za "Cvjetne vrtove", epizodu njezine dokumentarne serije Vrtovi svijeta (posthumno).Umrla u Tolochenazu kod Lausanne,Švicarska, 20. siječnja 1993.
                                                                     Albert Schweitzer


Albert Schweitzer rođen je u Kaysersbergu, 14. siječnja 1875. godine.Bio je  elzaško-njemački liječnik, protestantski teolog, filozof i glazbenik.

Studirao je teologiju, filozofiju u Strasbourgu, Parizu i Berlinu. Bio je protestantski vikar i docent na protestantskome teološkom fakultetu u Strasbourgu. 
Studirao je i medicinu, a kao liječnik misionar posvetio se karitativnom radu u Francuskoj Ekvatorijalnoj Africi. Od 1913. do 1917. godine izradio je u Lambareneu tropsku bolnicu .U prisnoj suradnji s crnačkim stanovništvom liječio je i suzbijao tropske bolesti, prosvjećivao, pomagao, pobijao rasne predrasude i kolonijalizam. Upozorio je na etičku vrijednost liječničkog rada i dao uzoran primjer.
Za njegov humanitarni rad dodijeljene su mu mnoge počasti i nagrade, među ostalima i Nobelova nagrada za mir 1952. godine.Umro u Lambaréné u Gabonu, 4. rujna 1965.
                                                                         Tina Turner


Tina Turner,rođena je u Nutbushu,Tennessee,u SAD,26.11. 1939.g.Američka je soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevačica, glumica, plesačica i tekstopisateljica. Nagrađena je s osam Grammy nagrada. Časopis "Rolling Stone" stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena. Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Clevelandu. Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, kao samostalna izvođačica i kao članica sastava bivšeg supruga Ikea Ike & Tina Turner.Kada se 1960. godine nije pojavio pjevač koji je trebao snimiti pjesmu "A Fool in Love", Anna je otpjevala vokal. Pjesma je postala veliki R&B hit dosegnuvši drugo mjesto na američkoj top ljestvici. Ike je odlučio promjeniti Annino ime u Tina Turner.
Ike i Tina Turner snimili su velik broj hitova tijekom 60-ih; uključujući "A Fool in Love", "It's Gonna Work Out Fine", "I Idolize You" i "River Deep, Mountain High" (s producentom Philom Spectorom), "Come Together", "Honky Tonk Woman" i "I Want to Take You Higher". Singl "Proud Mary" iz 1968. godine dosegnuo je četvrto mjesto Billboardove Hot 100 top ljestvice, za koji su 1972. godine osvojili Grammy za najbolji R&B duet ili sastav.Tina i Ike su se vjenčali 1962. u Tijuani, Meksiko, a sredinom 70-ih brak između Tine i Ikea se počeo raspadati zbog Ikeovog uzimanja droge i njegovog lošeg psihičkog stanja.

četvrtak, 13. studenoga 2014.

                                                                  Johnny English ponovno jaše 


JOHNNY ENGLISH PONOVNO JAŠE je britanska komedija,koju je režirao Oliver Parker.
Glavni glumci su Rowan Atkinson, Rosamund Pike i Dominic West.Rowan Atkinson se vraća kao nevjerojatni tajni agent koji ne zna za strah i opasnosti! 
U godinama kad su špijuni tajnih službi nestali sa scene, English je svoje vještine podizao u udaljenim dijelovima Azije. Kad tajna služba njezinog veličanstva sazna za planirani napad na kineskog premijera, hitno moraju pronaći agenta, prije nego se dogodi tragedija i izbije globalni kaos. Kad ga svijet ponovno treba Johnny English se vraća u akciju.
Ovaj film mi je najdraži jer je jako smiješan,zabavan,zanimljiv,uzbudljiv...
                                                                         Mark Zuckerberg

Rođen u White Plainsu u New Yorku, 14. svibnja 1984. Mark Zuckerberg je američki računalni programer, vlasnik-direktor i glavni kreator najveće socijalno društvene internetske stranice Facebooka koja je osnovana kao privatno poduzeće 2004. godine.
Američki magazin Time uvrstio je Marka u najutjecajnije ljude u svijetu 2008. godine te je uvršten u kategoriju znanstvenici i mislioci i to na visoko 52. mjesto od 101.Zuckerberg, inače student Harvarda, sa svojim je cimerom Dustinom Moskovitzem 4. veljače, 2003. u svojoj sobi na sveučilištu osmislio društvenu stranicu kojoj je namjena bila da se već međusobno stečeni prijatelji druže, dopisuju i razmjenjuju slike.
Nisu znali da će im Facebook jednoga dana donijeti slavu i bogatstvo lansirali su ga na internet i u samo par dana stranica je imala preko 50.000 ljudi.
Mark je kasnije rekao kako mu je ideja došla nakon što je uređivao dnevnike i uvrštavao slike u njih a zvali su se Facebook. Kada je stekao slavu i obogatio se preselio se u Palo Alto u Kaliforniju.
2006. uvrstio je u Facebook aplikaciju News Fed u kojima su osobe mogle vidjeti što im prijatelji u svakom trenutku rade što je izazvalo velike kritike na Zuckebergov račun.
Do danas Facebook ima preko 900 milijuna korisnika iz svih zemalja svijeta. Procjenjuje se kako dnevno registrira prosječno 60.000 ljudi.
Zuckeberg je došao na Forbesovu listu najbogatijih Amerikanaca smjestivši se na 321. mjesto i time je postao najmlađom osobom ikada koja je dospjela među prvih 400 na Forbesovoj listi.

srijeda, 12. studenoga 2014.

                                                          Što bi htio postati kad odrastem


Kad odrastem htio bih postati Vozač autobusa.Želio bih putovati i voziti ljude u druge zemlje,a možda se tamo i zaposliti.Volim autobuse.Posao mi se sviđa jer želim pomoći ljudima dovesti ih do odredišta i jer volim autobuse.

četvrtak, 30. listopada 2014.

                                                                  Moj Hobi-Nogomet

Bavim se nogometom jer ga volim i zanimljiv je.
Nogomet je momčadski sport namijenjen dvama jedanaesteročlanim sastavima koji se natječu na pravokutnom igralištu travnate površine. Ciljevi igre jesu postizanje pogodaka bilo kojim dijelom tijela osim rukom, ali i obrana vlastitoga gola. Vratar je jedini igrač kojemu je dozvoljeno igrati rukama, samo u jasno označenom prostoru ispred svojih vrata. Svim igračima dopušteno je kretanje po terenu, iako pravilo zaleđa ograničava napadačke kretnje ovisno o položaju protivničke obrane.Prvo službeno tijelo osnovano je 1863. godine u Engleskoj uslijed razdvajanja nogometa od ragbija. Prvim pravilnikom, donesenim iste godine, uklonjene su osnovne tehnike grubljih inačica sportova „napucavanja lopte”, poznatih pod zbirnom imenicom football, poput saplitanja protivnika te igre rukom. Krovna nogometna organizacija, FIFA, okuplja 209 punopravnih nacionalnih saveza raspoređenih u šest konfederacija. Nogometom se na bilo koji način bavi preko 250 milijuna muškaraca i žena, dok registriranih aktivnih igrač(ic)a ima oko 40 milijuna.

četvrtak, 23. listopada 2014.

Irska


Irska je otočna europska država, graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, podjeljena je na 26 grofovija, a glavni grad je Dublin. Članica je Europske Unije od 1973., a službena valuta je euro, koji je 2002. zamijenio irsku funtu.
Službeni jezik: Irski i Engleski,Stanovništvo: 120. po veličini,4.588.252 stanovnika.
Irci su narod keltske grane Indoeuropljana nastanjen u Irskoj (oko 4 500 000), te znatno više u prekomorskim državama, poglavito SAD-u.
Zanimljiva mjesta: Croagh Patrick,Katedrala sv.Patrika u Dublinu,Dublin Castle itd...
Dan sv. Patrika (Lá Fhéile Pádraig), sveca zaštitnika, najznačajniji je dan kalendara među Ircima, kojega proslavljaju 17. ožujka. Sv. Patrika, donosioca kršćanstva u Irsku, proslavljaju milijuni Iraca širom svijeta. U Irskoj je Lá Fhéile Pádraig državni blagdan.
Tradicionalni irski glazbeni instrumenti su harfa (keltska harfa, jedan od simbola Irske) i uilleann-gajde i bubanj-bodhrán. Harfa je stara najmanje 5 000 godina, a u Irskoj je prisutna preko 1 000 godina.

Lionel Andrés Messi

Lionel Andrés Messi (Rosario, 24. lipnja 1987.) argentinski je nogometaš koji trenutačno igra za španjolsku Barcelonu i argentinsku nogometnu reprezentaciju. Messi se smatra jednim od najboljih nogometaša svoje generacije.Njegov igrački stil izazvao je usporedbe s Diegom Maradonom, koji je Messija proglasio svojim "nasljednikom.