četvrtak, 30. listopada 2014.

                                                                  Moj Hobi-Nogomet

Bavim se nogometom jer ga volim i zanimljiv je.
Nogomet je momčadski sport namijenjen dvama jedanaesteročlanim sastavima koji se natječu na pravokutnom igralištu travnate površine. Ciljevi igre jesu postizanje pogodaka bilo kojim dijelom tijela osim rukom, ali i obrana vlastitoga gola. Vratar je jedini igrač kojemu je dozvoljeno igrati rukama, samo u jasno označenom prostoru ispred svojih vrata. Svim igračima dopušteno je kretanje po terenu, iako pravilo zaleđa ograničava napadačke kretnje ovisno o položaju protivničke obrane.Prvo službeno tijelo osnovano je 1863. godine u Engleskoj uslijed razdvajanja nogometa od ragbija. Prvim pravilnikom, donesenim iste godine, uklonjene su osnovne tehnike grubljih inačica sportova „napucavanja lopte”, poznatih pod zbirnom imenicom football, poput saplitanja protivnika te igre rukom. Krovna nogometna organizacija, FIFA, okuplja 209 punopravnih nacionalnih saveza raspoređenih u šest konfederacija. Nogometom se na bilo koji način bavi preko 250 milijuna muškaraca i žena, dok registriranih aktivnih igrač(ic)a ima oko 40 milijuna.

četvrtak, 23. listopada 2014.

Irska


Irska je otočna europska država, graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, podjeljena je na 26 grofovija, a glavni grad je Dublin. Članica je Europske Unije od 1973., a službena valuta je euro, koji je 2002. zamijenio irsku funtu.
Službeni jezik: Irski i Engleski,Stanovništvo: 120. po veličini,4.588.252 stanovnika.
Irci su narod keltske grane Indoeuropljana nastanjen u Irskoj (oko 4 500 000), te znatno više u prekomorskim državama, poglavito SAD-u.
Zanimljiva mjesta: Croagh Patrick,Katedrala sv.Patrika u Dublinu,Dublin Castle itd...
Dan sv. Patrika (Lá Fhéile Pádraig), sveca zaštitnika, najznačajniji je dan kalendara među Ircima, kojega proslavljaju 17. ožujka. Sv. Patrika, donosioca kršćanstva u Irsku, proslavljaju milijuni Iraca širom svijeta. U Irskoj je Lá Fhéile Pádraig državni blagdan.
Tradicionalni irski glazbeni instrumenti su harfa (keltska harfa, jedan od simbola Irske) i uilleann-gajde i bubanj-bodhrán. Harfa je stara najmanje 5 000 godina, a u Irskoj je prisutna preko 1 000 godina.

Lionel Andrés Messi

Lionel Andrés Messi (Rosario, 24. lipnja 1987.) argentinski je nogometaš koji trenutačno igra za španjolsku Barcelonu i argentinsku nogometnu reprezentaciju. Messi se smatra jednim od najboljih nogometaša svoje generacije.Njegov igrački stil izazvao je usporedbe s Diegom Maradonom, koji je Messija proglasio svojim "nasljednikom.